Správné vybavení na kolo může znamenat rozdíl mezi nezapomenutelným dobrodružstvím a nechtěnými komplikacemi. Aby ti při MTB jízdě nic nechybělo, ale ani nepřekáželo, mrkni na doporučenou výbavu, kterou využiješ při krátké, zato adrenalinové vyjížďce, ale i na celodenní expedici terénu.

Pusť korunu na spolehlivou cyklo helmu a pořádné boty na horské kolo

Tady se šetřit vážně nevyplatí. MIPS vložka v prémiových MTB helmách na kolo brání rotačnímu pohybu mozku při pádu, špičkové cyklo boty jsou zase vybaveny speciální protiskluzovou podrážkou, která tě udrží ve spojení s pedálem, i když neholduješ tretrám na horské kolo. Ale nic proti MTB botám na nášlapné pedály, záleží na tvém pohodlí a zvyku.

Jak se obléct na kolo na jaře (i jindy)

Nemůžeš se dočkat, až po zimním spánku zase šlápneš do pedálů, až vyzkoušíš všechny pecky, co ti nadělil cyklo Ježíšek, a až prosvištíš blátem, přes kameny nebo si zahopsáš v dirt parku? Zkontroluj, jestli ti v šatníku nic nechybí.

Obejdeš se bez funkční vrstvy? Nemyslíme si!

Zvlášť pokud u tebe jaro = však sníh už roztál a na bike usedáš i v chladném počasí, rozhodně nepřeskakuj vrstvu funkčního prádla. Odvede pot od těla, takže tě po zbytek jízdy nebude nic studit. 

       
Pánské funkční tričko Silvini Basale                 Dámské funkční triko Silvini Calvisia

Počítej s nevypočitatelným počasím

Život bikera tě dozajista naučil 100% se nespoléhat na zpravodajství o počasí. I když to ještě u garáže vypadá na azuro, na kopci tě může zastihnout přeháňka nebo fučák. Větruvzdorné a nepromokavé oblečení na kolo je must-have. Lehkou větrovku na kolo v pohodě smotáš do cyklobatohu nebo ledvinky, našlapaná membránová cyklo bunda tě udrží v suchu za každých podmínek.

Tušíš, že tvoje trasa bude samé bahno? Jdi rovnou do cyklo kombinézy Dirtlej.

Za chrániče se nestyď

Je úplně jedno, jestli s MTB začínáš, nebo se řadíš mezi profíky. Chrániči na kolo dokážeš předejít lehkým i těžkým zraněním. Jejich kouzlo ale spočívá taky v dodání jistoty a sebevědomí, pustíš se s nimi do odvážnějších projektů.

Objev nečekanou sílu MTB brýlí 

Must-have doplňkem bezpečné jízdy jsou MTB brýle. Fungují jako ochrana očí nejen před sluncem, ale i před odletujícími kamínky a stříkajícím blátem. Mají jedinečnou vlastnost zvýšení kontrastu okolního prostředí.

Rozhodování o barevném provedení ti usnadní fakt, že přes cyklo brýle se žlutými nebo čirými skly uvidíš mnohem lépe i za šera, deště, mlhy, nebo když je zataženo.

       
Fotochromatické brýle                                          Five Gloves XR Pro Camo
Horsefeathers Scorpio
    

Nevystavuj ruce zbytečně drsným podmínkám

Zkřehlýma nebo mokrýma rukama toho moc nenařídíš. Cyklo rukavice udrží tvé ruce na svém místě i při jízdě hodně složitými úseky. Pokud se obáváš pocení, vsaď na modely s propracovaným systémem odvětrávání, pokud myslíš, že ti hrozí spíš omrzliny, okoukni zimní MTB rukavice na kolo.

Cyklo doplňky, které tě zachrání v úzkých

S MTB nevyjížděj bez multifunkčního nářadí na kolo, nikdy nevíš, jestli nebude třeba něco utáhnout nebo povolit. Na vyjížďce náročným terénem využiješ taky pumpu na kolo, díky mini rozměru nezabere moc místa. Od věci rozhodně není ani náhradní duše nebo alespoň záplata a lékárnička. 

Mrkni na další tipy, jak na cyklovýlet bez potíží.

Přivítej jaro ze sedla horského kola

Zahájení sezóny je velká věc, nepodceň hlavně přípravu kola na novou sezónu. Stylové a praktické oblečení a doplňky ti nebudou moc platné, pokud předem nezkontroluješ stav biku, ale i své kondice. Dej si nejdřív pár cvičných výběhů, výšlapů nebo se pořádně prožeň v obýváku na cyklotrenažéru. Chtělo by to nový stroj? V nabídce najdeš celoodpružená all mountain, freeride i enduro jízdní kola

Pokud budeš potřebovat erudovanou radu a pomoc s výběrem, tým Topontrail je tu pro tebe. Ozvi se nám na info@topontrail.cz nebo na 775 080 863.