Dožeň fyzičku a urči si cíle

S přípravou na novou bike sezónu by se mělo začít už někdy v prosinci běháním, plaváním... Nestalo se tak? Nic naplat, příští rok se snaž polepšit. Zimní tréninky jsou totiž skvělým způsobem, jak vychytat mouchy z předešlé sezóny. Před každým cvičením se však nezapomeň pořádně rozcvičit a rozehřát.

Pokud se v nadcházející sezóně chystáš přitlačit na pilu a dosáhnout vysokých cílů, nějaký ten týden trochu běhej, posiluj nebo si obuj outdoor boty a zdolej pár horských vrcholů po svých.

Nemusíš zrovna mířit na stupně vítězů Giro d'Italia, i malý obecní cyklo závod o pohár starosty nebo naučení se novým trikům může být tvůj cíl. Důležité je se na něj během tréninku soustředit. Při budování výkonnosti nezapomeň sledovat svou tepovou frekvenci a trénink podle ní přizpůsobit.

Zkontroluj stav a funkčnost kola

Aby po pár (kilo)metrech nepřišlo zjištění, že dál už to kvůli špatnému technickému stavu kola nejde, proveď jeho zevrubnou kontrolu.

Nahuštění plášťů

Kontrolním okem mrkni nejdříve na vzorek gum. Pokud vypadají, že novou sezónu v pohodě odjedou, pusť se do nahuštění plášťů, ať ti to hustě šlape do kopce a dobře brzdí při downhillu.

Vycentrované kolo

Než začneš metat backflipy a točit tailwhipy, nauč se tenhle trik: polož bike tak, aby stál na řídítkách a sedadle. Roztoč obě kola a sleduj pohyb ráfku. Ubíhá do stran a opisuje tvar osmičky? Jestliže v oboru oprav centrovací vidlicí nejsi zrovna odborník, navštiv servis.

Funkční brzdy

Správně seřízené brzdy musí po stisknutí páky reagovat už v půlce cesty k řídítkům. Jednoduché promáčknutí páček až nadoraz signalizuje brzdy, na které není radno spoléhat. Stačí ale utažení lanka, případně návštěva servisu kvůli odvzdušnění hydraulických brzd a můžeš to rozjet. Tedy zabrzdit.

Promazané řetězy

Vyzkoušej, jestli řetěz dobře řadí a nepřeskakuje. Vyčistíš ho starým zubním kartáčkem a hadříkem, pak přijde na řadu speciální olej na řetěz. Znáš to, kdo maže, ten jede, a proto správné promazání řetězu nepodceň.

Nastavení odpružené vidlice a tlumiče

Na silničky tě moc neužije, zato na adrenalin v terénu ano? Zkontroluj, jestli odpružená vidlice pruží jak má a jestli kluzáky nevolají po suchém hadru a těsnění po silikonovém oleji.

Vylaď svůj cyklo outfit

Pro některé třešnička na dortu, pro jiné základ výbavy. V novém cyklo oblečení sezónu odstartuješ s ještě větší chutí. Vyber si vzdušné kousky, ve kterých ti bude pohodlně i při pořádném záběru v nekonečném kopci. Zahrnuje tvůj plán na další cyklo sezónu jízdu v extrémnějších podmínkách – v blátě, rozbahněném terénu a kalužích? Vsaď na superodolnou kombinézu.

Šlápni zjara do pedálů v novém. Pokud například hodláš zkoušet jinou cyklo disciplínu, pořiď si nové cyklo boty. Ne všechny cyklo boty na street se totiž hodí pro enduro a podobně. Pod cyklo oblečení doporučujeme zvolit pohodlné a funkční spodní prádlo nebo funkční tričko.

Dej kolu pořádně zabrat

Jakmile počasí dovolí, vyraz na první bike trip, závod nebo jen kondiční vyjížďku se vší slávou. Kontrolou a případným servisem kolu i elektrokolu vdechneš nový život a sebe psychicky připravíš na letošní super výkony.