Elektrokolo zblízka: zaostři na motor i detaily

Elektrokolo pohání motor napojený na pedály. Na rozdíl od motorky tě e-bike tedy neušetří šlapání, řekněme ale, že ti s ním pomůže. Jak moc, to si nastavíš na přehledném displeji kdykoliv během jízdy. 

Šťávu elektromotoru dodává akumulátor uložený v rámu, to z kola dělá na pohled bytelnější kousek. Dojezd elektrokola je daný kapacitou akumulátoru, která se měří ve watthodinách: s nabušenými 720 Wh při nižším využití asistence můžeš dojet i 150 km. Jedno nabití tě přitom bude stát cca 3 Kč, a to se vyplatí. 

Špičku na trhu představují elektrokola německé značky Raymon, která v sobě ukrývají výkonný a spolehlivý motor s dlouhou životností.

Jak moc pomáhá elektromotor

Jak funguje elektromotor na kole není velká věda – čím více šlapeš do pedálů, tím více přípomoci ti motor poskytne. Maximální hodnoty dosahují 25 km/h, větší rychlost česká legislativa totiž nepovoluje. 

Asistované šlapání si ovládáš dle své libosti na ovládacím panelu na řídítkách, na lehkých úsecích jej můžeš i vypnout a e-bike tak proměnit v běžné jízdní kolo

Jak správně používat elektrokolo, aby se z něj stal tréninkový parťák 

Hlavním důvodem, proč si pořídit elektrokolo, je usnadnit si posun na další level v jízdě, a to jak u starších, zato zkušenějších cyklistů, kteří se chtějí vrátit na kopce, tak u začátečníků, kteří s těmi aktivnějšími chtějí držet krok i v protivětru nebo při strmém stoupání.

Bikeři v nejlepších letech a formě volí elektrokolo jako doplněk stáje, který jim umožní zajezdit si v ještě drsnějších podmínkách, objevit obtížně přístupné terény bez obav z vyčerpání, ale i plně se soustředit na ovládání kola v technickém terénu bez únavného udržování rychlosti nebo zdolávání převýšení. 

Zvol si správný typ elektrokola

Spokojenost s e-bikem ti zaručí jeho správný výběr. Naslouchej svému bikerskému srdci: chceš zdolávat horské traily, potrpíš si na dlouhé treky, nebo preferuješ výlety v méně náročném terénu? Nabídni si:

  • Celoodpružené horské elektrokolo se nezalekne kořenů ani kamenů na trati. Zdoláš na něm kopce a terén za všech podmínek, flow traily i technicky náročné sjezdy.

Celoodpružené elektrokolo NS Bikes E-Fine 2

  • Horské elektrokolo Hard Tail (eMTB) s odpruženou vidlicí a pevným zadkem je připraveno na rychlou jízdu po rovině v terénu, ale i na prudká stoupání a bezpečné sjezdy. 

eMTB Raymon HardRay E 7.0 White 29"

  • Trekingové elektrokolo, to jsou široké pláště, vysoký komfort a stabilita jak při jízdě po městě, tak při zdolávání kopců a na dlouhých vyjížďkách.

Trekingové elektrokolo Raymon TourRay 6.0 Anthracit Red

  • Gravel elektrokolo tě překvapí svou všestranností. Díky širokým plášťům se specifickým dezénem si to na gravel e-biku posvištíš hezky po silnici i po štěrku. V pohodě na něj namontuješ třeba nosič na kolo nebo ho vybavíš cyklo brašnou

Elelektrokolo Raymon GravelRay E 7.5

Seznam se s tím, co je gravel bike, ať víš, co od tohoto typu kola čekat.

I na elektrokolo se řádně vybav 

Nenech se zmást, i na elektrokole se můžeš pořádně zapotit, proto se na něj správně vybav. Napoví ti počasí, zamýšlená trasa a náš článek MTB začátky: vybavení na kolo, které ti nesmí chybět. Ze stylových must-have kousků se zaměř primárně na cyklo obuv, nejen na e-biku tě podrží boty Five Ten nebo First Degree

Pořizuješ elektrokolo nebo výbavu a zajímá tě toho více? Napiš nám na info@topontrail.cz, rádi ti poradíme.