Zasáhl tě hit posledních let, gravel bike? Trochu se podobá cyklokrosu a silničce a je to super parťák na delší túry i silniční sjezdy. Mrkni na článek, zjisti, co stojí za popularitou gravel biku, a ujisti se, že se hodí přesně pro tvůj styl jízdy. 

Jak poznáš gravel bike od cyklokrosu a silničky

Na první pohled to možná není zrovna do očí bijící, ale když se podíváš pozorněji, všimneš si minimálně trochu tlustějších plášťů, než jaké by se daly čekat u běžných závodních kol. Tvojí pozornosti určitě neunikne ani širší přední vidlice a zadní stavba.

Tlusté gumy, pevné vidlice (najdeš ale i gravel biky s odpruženou) a řídítka berany z gravelu ještě nedělají cyklokros. Gravel bike je prostě univerzální kolo, kombinace všech možných druhů, ale s vyšperkovanými vlastnostmi a důrazem na maximální komfort jezdce.

Jak vybrat gravel bike podle jeho hmotnosti

V prvé řadě se připrav na to, že gravel je podstatně těžší než cyklokros. Pokud je to pro tebe nepříjemné překvapení, poříď si model s karbonovým rámem, který ti zaručí nejnižší možnou hmotnost, super pohodlí, ale i větší úbytek financí. Navíc ve chvíli, kdy budeš chtít kolo obtěžkat nějakou tou bagáží, počítej s horší stabilitou

Možná tedy raději zvaž ocel nebo dural. Ocelové rámy mají vyšší hmotnost a vypadají trochu retro. Zato dural je lehký a má skvělé vlastnosti. Není divu, že patří mezi nejčastější materiály, navíc potěší fajn cenou.

S gravelem jezdi na štěrku a na pohodu

Svůj název získal gravel bike podle toho, na co je primárně určený. Česky je gravel štěrk, a to jednoduše znamená, že na štěrkových cestách si s ním užiješ nejvíc. Gravel bikepoloženější vidlici s předsazením, která ti zajistí skvělou stabilitu, i když si to poženeš na kamínkách. Tip: Vezměte své kolo na Rychlebské stezky.

Styl jízdy gravel vs. cyklokros vs. silnička

Zatímco s cyklokrosovým kolem se bez problémů zakousneš do větších výzev a náročnějšího terénu, gravel je spíš pro terén mírnější. Na asfaltu, polňačce i lesní cestě si zajezdíš královsky.

Chystáš se na jízdu výhradně po silnici? Nasaď kola se silničním pláštěm na gravel bike nebo galuskami a pojedeš jako ďábel. Nejlepší silniční kola gravel sice nepřekoná, ale na asfaltu si vede nesrovnatelně lépe než horské kolo.

Gravel a náročný terén

Robustní přední vidlice a zadní stavba rámu ti sice umožní jezdit i na širších terénních pneumatikách, vyhni se ale kořenům, výmolům a podobným nerovnostem. Ve chvíli, kdy nemáš odpruženou přední vidlici, v náročnějším terénu se ti zas tak dobře jezdit nebude. 

Pokud si ujíždíš na překonávání výzev, sežeň si model s předním odpružením, případně se rovnou pusť do sestavení kola na míru. Měj ale na paměti, že pro jízdu ve skutečně náročném terénu ti lépe poslouží jiný typ kola.

Gravel bike downhill

Gravel tě potěší počtem převodů. Zatímco cyklokros má často jen jednopřevodník, gravel má buď jednoplacku s vysokorozsahovými pastorky, nebo dvojpřevodník. Díky tomu se ti bude prudší kopec nejen dobře vyjíždět, ale také sjíždět. 

Mrkni na článek, ať víš, jak začít s downhillem a moc se nerozsekat.

Pokud má tvůj model navíc teleskopickou sedlovku, tím líp. Právě při sjezdech oceníš větší hmotnost gravelu. Je podstatně stabilnější než silnička a sjezdy jsou tak vážně parádní.

Pořiď si vhodné gravel tretry a další výbavičku

Tak jako u každé cyklo obuvi i tady platí pravidlo „vybírej podle stylu jízdy“. Na trhu najdeš speciální gravel tretry, se kterými nešlápneš vedle. Pokud ale víš, že si s chutí střihneš i downhill, mrkni se po cyklo botách na sjezd a freeride. Jsou daleko univerzálnější, podrží tě na štěrku i v terénu a parádu s nimi naděláš i na pěší procházce. 

Střídáš gravel a horské kolo? Vybav se cyklo botami na all mountain, které si poradí v jakémkoliv terénu.

Protože na gravelu najdeš nejen úchyty na košíky, ale také nosiče na bagáž, na delší výlety a túry si sbal všechno potřebné do speciálních brašen na kolo

Užij si rodinnou idylu i samostatný trénink

Gravel bike je skvělé kolo na vytrvalostní tréninky a posouvání hranic vlastních schopností. Stejně tak se ale hodí i pro celou rodinu, která si dá ráda trochu do těla a vyšlápne si na delší výlet. Silnice, pole i lesy budou jenom vaše.

TIP: Nezapomeň, že při pořízení kola bys měl myslet také na bezpečnost a spolu s ním si pořídit i sledovací čip, díky němuž budeš vždy vědět, co se s tvým kolem děje.