Proč ne normální tenisky

Protože do svého výkonu chceš dát maximum. Cyklistické boty ti zajistí optimální přenos síly a tlaku z nohou do pedálů a samotná jízda pro tebe pak bude mnohem snazší. Navíc jsou vyrobeny z kvalitních materiálů a disponují odvětráváním, což oceníš při namáhavém stoupání i tehdy, když si to pofrčíš střemhlav z kopce.

Kouzlo cyklo obuvi

Kouzlo cyklo bot však spočívá především v podrážce. Příliš tvrdé a umělé směsi tě ve vlhku na pedálech prostě neudrží. Pro bezpečnou a pohodlnou jízdu to chce podrážku z kvalitní gumové směsi, se kterou doslova nepohne ani kluzké bláto.

Někteří cyklisti si s botami moc hlavu nelámou a na kolo sednou třeba v běžeckých botách Adidas. Není to nic proti ničemu, pokud trénují na triatlon, nebo třeba jedou pár kilometrů k běžecké trati, kde si zaběhají, a na kole se zase odvezou domů. Jednoduché a logické. Měj ale na paměti, že podrážka běžeckých bot je super na běhání outdoorových bot na chození v terénu. Neznamená to, že je 100% vhodná i na kolo. 

Pokud už máš vyřešené dilema pedálů – jestli jít do klasických, nebo nášlapných pedálů, už se nemusíš tolik trápit s výběrem správného typu bot na kolo.

Cyklo boty s nášlapným systémem: s kolem jedno tělo

Shora normální cyklistická obuv, ale stačí pohled z druhé strany a je všechno jasné. V přední části podrážky SPD cyklo bot najdeš otvory, které jsou kompatibilní s nášlapnými pedály. Jednoduše do nich jdou zacvaknout, to z tebe a tvého biku udělá jeden stroj. 

Sklouznutí z pedálů je vyloučeno a ty naplno využíváš veškerou svou sílu při šlapání v každém směru. Tak perfektně, jak bota zapadá do pedálů, sedí díky svému tvaru i na noze. Spojení s bikem v jedno tělo oceníš nejen při enduro a all mountain trailech.

Obuv bez nášlapného systému: šlapání dle libosti

Souboj SPD a flat pedálů rozděluje lidi jak kafe s mlékem nebo bez. Nemá vítěze a v každém táboře se najdou zarytí odpůrci toho opačného. Pokud jsi fanda pedálové klasiky a zároveň si užíváš freeride a sjezdy nebo dirt jump a street, budou se ti hodit cyklo boty na flat pedály

Zaujme tě jejich trendy design, díky kterému boty snadno zkombinuješ se zbytkem outfitu, ať už děláš v lese a na sídlišti triky na biku, nebo jdeš městem pěšky na zmrzku. 

U cyklistických bot na klasické pedály je materiál podrážky ještě důležitější než u SPD bot. Potřebuješ mít jistotu, že ti noha nesjede při downhillu, zároveň jsou situace, kdy pevné spojení s bikem vážně nechceš. 

Pohodlný systém zapínání

Každá obuv musí na noze dobře sedět. Detail dělá celek, a proto je důležitý i kvalitní systém zapínání cyklo bot. U silničních treter se často setkáš s tzv. BOA systémem upínání, kdy se bota utahuje pomocí odolného ocelového lanka, které se ovládá plastovým kolečkem. Výjimkou není ani pásek zakončený ráčnovou přezkou, často v kombinaci se suchými zipy.

Tyto varianty můžeš vidět především u profíků závodníků. U rekreační obuvi na kolo a obuvi, která je kombinovaná pro kolo a turistiku, se pak najdeš zapínání pomocí tkaniček a suchých zipů nebo jejich kombinaci. Výhodou je, že si utažení perfektně uzpůsobíš chodidlu a dané aktivitě.

Správná velikost, přesně změřená

Při pořizování bot na e-shopu nestřílej od boku a nepodceň ani výběr správné velikosti. Pomůže ti jednoduchý fígl: stoupni si tak, aby byla tvoje pata opřená o něco kolmého k podložce. Potom svoje chodidlo obkresli a změř délku od zafixované paty k nejvzdálenějšímu prstu (nejčastěji palci). Dostaneš přesný obrázek o tom, jak velkou máš nohu. 

Velikost cyklo bot vs. velikost normálních bot

Možná tě to překvapí, ale ce se týče velikosti, cyklistické boty by neměly být „tak akorát“. Při jízdě na kole se totiž noha chová jinak – prokrví se a lehce nabude na objemu. Z bot, které ti při nasednutí na kolo byly akorát, se v půlce treku stanou tlačící a nepohodlné malé botičky. 

Neboj se proto (menšího) nadměrku. Nevybíráš střevíčky na ples, při šlapání do pedálů fakt neřeš, jestli tvoje chodidlo vypadá maličko větší než normálně. Samozřejmě to moc nepřežeň, aby se ti cyklo obuv nevyzouvala na flat pedálech ani při použití nášlapného systému a pohybu nohy směrem nahoru.

Pokud vybíráš a nevíš si rady s velikostí nebo typem těch pravých cyklo bot, ozvi se nám na info@topontrail.cz nebo nám zavolej na číslo 775 080 863. Cyklo boty jsou naše srdcovka, rádi ti poradíme.