Staré dobré klasické pedály

Flat pedály nejsou jen pro silničkáře. S těmi správnými cyklo botami na klasických pedálech se můžeš úplně v pohodě vrhnout i do terénu. Ať si říká kdo chce co chce, výhodou flat pedálů je jistota, že z nich nohu sundáš, kdykoliv tě napadne. A nevýhodou, že se to může stát, i když nechceš. 

Vyber si mezi plastem a kovem

Občasné vyjížďky po asfaltu nebo cyklostezce nevyžadují žádnou profi výbavu, proto si s tím nedělej hlavu a jdi klidně do plastových pedálů. Nic neváží, nic moc nestojí, ale nemůžeš od nich moc čekat. 

Kovové pedály jsou fajn na lesní stezky a menší nerovnosti. Noha ti na kovu bude držet o něco lépe, a tak jim odpustíš i nějaký ten gram váhy navíc.

Přečti si o legendárních cyklo botách Five Ten s bezkonkurenční podrážkou.

Pro adrenalinovější jízdu zvol spíš platformové pedály

Pokud se klasických pedálů vzdát fakt nechceš, ale zároveň tak nějak víš, že si nohy občas dělají, co chtějí, poohlédni se po platformových pedálech

Rozdíl mezi platformami a klasikou je v šířce základny a v jedné super vychytávce, která nohu lépe ukotví na místě – platformové pedály mají piny, malé výstupky. 

Získáš tak pedály, které jsou na půl cesty mezi flat a SPD. Noha drží jak přibitá a zároveň máš svobodu ji při řádění na enduro biku, BMX tricích a adrenalinu na freeride kole z pedálu kdykoliv sundat. 

Našlapaná jízda s nášlapnými pedály

Tvrďáci, kteří jezdí horské terény a vyznávají třeba krátkou, ale pekelně intenzivní a náročnou jízdu, často preferují nášlapné pedály. Stoprocentní jistota, že noha z pedálu náhodně nesjede prostě nikdy, jim dodává odvahu pouštět se do střemhlavých downhillů i obtížných výstupů. 

Jak fungují nášlapné pedály

Díky SPD pedálům využiješ svou sílu naplno. Nejen při pohybu dolů, ale i nahoru totiž zabíráš, navíc udržují nohy ve správné pozici. Nášlapný systém funguje na principu zacvaknutí SPD cyklo tretry do pedálu. Na podrážce takových bot musíš mít namontovanou tajemnou věcičku, tzv. kufr nášlapného pedálu.

Jak se vycvaknout z nášlapných pedálů 

Našlápnutí a upnutí pedálu k tretře není až taková věda, ale odpojení si před první vyjížďkou trochu natrénuj. Při nasedání stačí, když středem chodidla našlápneš na pedál (odtud pojmenování „nášlapný“, přirozeně).

Při vycvakávání musíš vytočit patu do strany směrem od kola, následně se bota od pedálu oddělí a tvoje těsné spojení s bikem bude přerušeno, dokud se znovu nezacvakneš.

TIP: Na první jízdu s nášlapnými pedály se připrav ještě doma, v garáži nebo na zahradě. Ramenem se na kole opři o zeď a dej si takových 50 nacvaknutí a vycvaknutí, než získáš ten správný grif

Neboj se s SPD pedály padat z kola

Pády z kola se zacvaknutými SPD cyklo botami nejsou o nic horší, ovšem ani lepší než s klasickými cyklo botami/pedály. Je jasné, že při havarování není úplně čas na vytočení nohou správným směrem, aby se pedály vycvakly. Chodidlo se ale uvolní automaticky

Kombinované pedály pro nerozhodné

Uvědomuješ si pro a proti obou druhů a stejně nevíš, jaké pedály vybrat? Přesně pro tvou skupinu bikerů byly stvořeny hybridní pedály

Z jedné strany zámek pro kufr, z druhé strany kovový pedál na klasickou cyklo obuv. Co víc si obojživelníci (kteří jedou s rodinou pět kiláků na piknik a jindy si umí dát hezky do těla pořádným extrémkem) můžou přát.

Pedály a cyklo boty jako nerozlučná dvojka (čtyřka)

Nepodceňuj výběr bot na kolo. I ty nejvymakanější platformové pedály se super vystouplými piny v kombinaci s nekvalitní cyklo obuví ti neposlouží dobře. A levné plastové flat pedály? Když ne do pedálů, investuj aspoň do cyklistických bot s pořádnou podrážkou, která tě podrží v terénu, za vlhka i v blátě. 

Než do toho šlápneš, přečti si, jak se vybavit do MTB začátků.