Spolehlivá výbava

Freeride a sjezd není zas taková věda, ale některé věci rozhodně nepodceň. Ať už kvůli bezpečnosti, tak pro ten správný prožitek.

Downhill kolo

I když se ti zdá, že ti to na klasickém MTB z kopce fičí hezky, teprve na speciálním sjezdovém celoodpruženém kole s téměř dvojnásobnou výškou zdvihů na vidlici i na zadních tlumičích zažiješ ten pravý downhill.

Ještě než investuješ, vyzkoušej si downhillové kolo „nanečisto“ v některém z bikeparků. Uvidíš, jak tě zkušební sjezd chytne, a podle toho se teprve rozhodneš, co dál.

Helma na sjezd

Helma je základ, to ví i prcek na odrážedle. Není třeba mít zvláštní fantazii, představa toho, co by se ti bez opravdu kvalitní přilby na kolo mohlo při adrenalinovém sjíždění všelijakých terénů stát, je dost barvitá.

Vyber si mezi integrálními helmami, které ochrání celou hlavu včetně brady. Už dávno nejsou doménou jen motorkářů, s fullface helmami v terénu potkáš spoustu cyklo kolegů freeriderů.

Chrániče

Tak jako helma udrží pohromadě hlavu, zádové chrániče páteř, loketní chrániče lokty a ty kolenní kolena. Při downhillu se nehraje na to, že chrániče na kolo jsou jen pro začátečníky. Měl by je mít každý závodník a sjezdař, který nechce riskovat, že si zajezdí jen jednou.

Cyklo boty na downhill

Tvrdé podmínky v terénu vyžadují těžký kalibr i co se týče cyklistických bot. Důležitá je podrážka, chceš totiž sjíždět z kopce, ne z pedálů. 

Spolehlivé cyklo boty na sjezd se vyznačují podrážkami z gumové směsi, která zabrání nechtěnému sklouznutí nohy při otřesech a následné ztrátě rovnováhy. Pokud chceš mít 100% jistotu, že se ti noha z pedálu nepohne, vsaď na SPD cyklo boty na sjezd.

Pokud se poohlížíš po nových botách, mrkni na tuto recenzi.

Příprava na první sjezd

Takže vytlačit kolo na pořádný kopec (největší frajeři si kopec vyšlapou na biku), nadechnout se a sjet dolů tak, aby srdce téměř vyskočilo z těla. To by bylo tak v kostce, jak na downhill. V praxi dej ale především na odhad vlastních sil.

Rychlost s mírou

První sjezd na neznámém místě je o občíhnutí terénu a trasy, úplně první sjezd je o zvládnutí techniky. Jeď tak, jak se cítíš, i když se ti to bude později zdát jako šnečí tempo. Seznam se s hrboly, kořeny a vším, co ti stojí v cestě a druhou jízdu už pojedeš sebevědoměji. Vůbec není od věci zprvu jezdit stejnou trasu, získáš aspoň jistotu a uvidíš, jak se ve výkonu posouváš.

První skoky

Než si na nějakém kořeni nebo vyvýšenince poprvé pořádně vyskočíš, přejeď přes něj pomalu. Řekne ti to dost o tom, na co se připravit v plné rychlosti. Až se na to budeš cítit, začni nadzvedávat přední kolo, bunny hop na sebe nenechá dlouho čekat.

Umění padat

Připrav se i na to, že občas spadneš, downhill prostě není o klidném posezeníčku na kole. Rada jak předejít zranění způsobenému kolem, které se na tebe při pádu zřítí, je ho jednoduše odhodit. Říká se to lehce, dělá těžko, jednak kvůli rychlosti momentu, jednak proto, že na kolo padly dvě výplaty. Co se týče nejlepší možné polohy, pokus se při pádu schoulit

Pokud ti na kopci připadalo, že máš až moc chráničů, tohle je chvíle, kdy si za ně budeš děkovat.

Downhill naplno

Žádný učený z nebe nespadl, z kola jich ale sletělo dost. Proto je důležité myslet na bezpečnost víc než na to, jak vysoko se ti podaří skočit a jak rychle sjedeš strmý lesní úsek. Užij si sjezd naplno, ale nesnaž se o crash testy cyklo vybavení a vlastního těla.

Tip na závěr

A pro milovníky adrenalinu může být další adrenalinovou záležitostí třeba seskok padákem: TOP 10 destinací pro seskok padákem.