Dirt jumping je o hromadách hlíny a skocích ve vzduchu tak, ať se dostaneš co nejvýš. Při výskoku navíc vystřihneš nějaký ten trik. Než ale začneš propojovat element země a vzduchu, přečti si něco o tom, jak se na dirt jump připravit a rovnou si nacvič pár základních triků.

Začni výbavou

Příprava na dirt jump není jen o psychice a dovednostech, ale obnáší i vybavení. Zjisti, jestli tvůj bike přežije skoky, jak je na tom s plášti. Mysli hlavně na svou bezpečnost, ta začíná už u cyklo bot

Dirt kolo 

Svůj vozový park nemusíš rozšiřovat o další bike, pokud už vlastníš BMX kolo. I u něj ale zkontroluj konstrukci – dirt jump bike by měl mít delší horní trubku a celkově musí být vážně odolný, aby zvládl otřesy ze skoků. BMX kolíky ti budou u DJ k ničemu. Co si taky pohlídej, jsou pláště. Slicky a semi-slicky jsou možná fajn v parku, podmínky na hlíně vyžadují těžší kalibr: zvol proto pořádný dezén

Cykloboty na dirt

Základem je, aby se ti noha po skončení triku dostala tam, kde byla, tj. zpátky na pedály rychle a celou plochou. Potřebuješ tedy pevné boty s tužší podrážkou, která ani za nic neklouže. Všechny podmínky samozřejmě splňuje cyklo obuv Five Ten, obzvlášť modely přímo pro dirt jump.  

Helma

O ochraně hlavy netřeba polemizovat. S nějakými pády rozhodně počítej, naučení se trikům vyžaduje spoustu pokusů, i těch neúspěšných. Investuj proto do kvalitní helmy na kolo. DJ se skáče za tepla a sucha, proto většina bikerů volí klasickou cyklopřilbu, ve které se tolik nezapotí. Ještě vyšší bezpečnosti docílíš s integrální helmou.

Chrániče

Chraň si rozhodně kolena, těm dáš při pádech zabrat. Uvidíš, že ti chrániče na kolena i psychicky dodají na odvaze.

Pumptracky nejsou jenom pro děcka

Pokud s dirtem začínáš, vezmi za vděk pumptrackem. Právě na něm natrénuješ zvládání kola ve složitém terénu, co se krátce po sobě následujících muld a nakloněných rovinek týče. Při pořádném rozjetí si vyzkoušíš i první menší skoky. Mimochodem i ostřílenější skokani si na pumptracku najdou zábavu.

TIP: Vygoogluj si, jestli máš v okolí dirt park. Outdoor, ale i indoor varianty jsou must-have, v přírodním terénu tolik výskoků nezažiješ. 

3 triky na kole, kterými začni + 1 pro větší frajeřinu

Když už máš tu správnou výbavu a ozkoušený terén, pusť se do triků. Poradíme ti tři základní, které jsou na začátek tak akorát. 

No foot

I když už rozkročení nad pedály zvládáš obstojně, před tím, než si No Foot střihneš uprostřed skoku, potrénuj ho na zemi za klidné jízdy. Pokud je pro tebe no foot novinka, začni tím, že budeš nohy jen lehounce nadlehčovat na pedálech.

X-up

Jde o přetočení řídítek při skoku tak, že překřížíš paže do tvaru X. Řídítka se otočí o cca 80 °, víc v rychlosti stejně nestihneš. Důležité je mít pod sebou kolo hezky srovnané. Aby bylo dost prostoru na operaci s řídítky, udrž nohy natažené. 

Tobogan

Tobogan patří mezi super efektní triky. Než se do něj pustíš, potrénuj si ale dobře One Hand. Postupně pak zkoušej volnou rukou uchopovat sedlo. Nakonec při výskoku bike prakticky pustíš před sebe (jedna ruka na řídítkách, druhá chytá sedlo). Nohy ti ale zůstanou na pedálech, a tak Tobogan vypadá na první pohled složitěji, než se ve skutečnosti provádí. 

TIP: Sedlo si při Toboganu chyť opačnou rukou než je noha na pedálu vepředu. Pokud tedy máš našlápnuto pravou nohou, na sedlo sáhni levou rukou. Zajistí ti to lepší balanc.

Pro odvážnější: Tuck No Hander (kondor)

Pokud se při skocích už cítíš jistě, vyzkoušej si kondora. Tuck No Hander je vděčný trik, který, až se trochu otrkáš, můžeš libovolně kombinovat s jinými (např. s otočkami). Vyskočíš, přitáhneš si kolo směrem do klína, trubku si přichytíš mezi stehny a koleny a rozpřáhneš křídla. Tedy ruce. 

Pozor – nenakláněj se nad řídítka, rozhodíš si stabilitu. Vždycky přitahuj kolo k tělu, ne naopak.

Nebuď na dirt jump moc hrr

Žádný učený z nebe nespadl. Opakování je matka moudrosti. Že klišé? Ale ono to tak vážně je. Možná zjistíš, že triky, které děláš za normální jízdy, ti úplně nepůjdou ve výskoku. Možná ti nejdřív nepůjdou vůbec žádné triky. Nevzdávej to a trpělivě zkoušej dál. Na startu si hezky v klidu projeď každý kopeček areálu, „osahej si“ každou muldu. Teprve potom se pozvolna zkoušej odlepovat od země, každý centimetr se počítá.