Na kole s nejmenšími

Vše se odvíjí od věku tvého dětského spoluvýletníka. Pro ležící, spící mrňata se ti bude hodit speciální kočárek – vozík za kolo. Mákneš si sice pořádně, ale co člověk neudělá pro spokojenost nemluvněte. Další level je batole v dětské sedačce na kolo. Vyber stabilní kousek a při společné jízdě počítej s tím, že ti dítě svým nakláněním, kopáním nohama a sesunutím těla při usnutí trochu naruší rovnováhu.

Samostatní malí bikeři

Pokud má tvůj malý cyklo parťák vlastní kolo a není ani třeba jej táhnout na tyči, začíná konečně ta pravá cyklistika. Pamatuj na pár zásad, jak to udělat, aby se tvoje vášeň pro kolo přenesla na budoucí generaci cyklo nadšenců.

1. Dobře je vybav

Podívej se na svou cyklo výbavu: kolo za tolik, že by si za to děda koupil auto, helma, která tě ochrání snad i při pádu z vesmíru, namakané cyklo boty, vyladěný cyklo outfit

Nechtěj po malých bikerech, aby podávali výkony v plátěných keckách na písek a pořiď jim výbavičku, se kterou se budou cítit jako praví jezdci, ještě než nasednou na kolo. Dětské boty na kolo frajersky vypadají (což malí bikeři ocení), snadno se obouvají a zouvají a jejich podrážka skvěle drží na pedálech a zajišťuje tak daleko bezpečnější jízdu (což ocení rodiče). Aby měli malí jezdci dostatek energie, připravte do svačinového boxu něco dobrého na zub. Můžeš si s sebou vzít čerstvé nebo sušené ovoce, oříšky,  které ti vydřží hezky křupavé v doypack sáčku, proteinové tyčinky (třeba tyto) nebo pečivo se zdravou proteinovou pomazánkou či arašídovým máslem.

Kvalitní přilba na kolo je ale základ, bez té svojí ratolesti nedovol ani vyjet z garáže. 

2. Neodraď je

„A kdy už tam budem?“ – tuhle otázku desetkrát za hodinu slyšet nechceš. Proto vybírej vždy takovou trasu, kterou tvůj malý cyklo parťák nebo parťačka zvládne. Ideální jsou zprvu rovné úseky cyklostezek někde podél řeky, postupně přidávej mírná stoupání a sleduj, co to s malým bikerem dělá. Osvěžením výletu pro děti by mohl být i malý cyklo závod o medaili nebo pohár.

Pestrost trasy je taky super věc. Děti namotivuješ tím, že cestou potkáte (a samozřejmě navštívíte) dětské hřiště nebo stánek s točenou zmrzlinou. Nepojedete jen po asfaltu, ale střihnete to i přes sjízdnou polňačku a les a třeba si uděláte malý piknik. I když to nebude o downhill výzvách, uvidíš, že i ty si to užiješ.

3. Nezakazuj jim blbnout

Právě střídání terénu umožní zdravé blbnutí na kole. Ber to tak, že každý bahnitý úsek nabízí průpravu na pozdější enduro. Nezakazuj malým cyklistům s chutí projet kalužemi nebo si nacvičit smyky. Zkušenější malí bikeři budou mít i při přejetí kořene v lese pocit skoku. Co ty víš, třeba v tom malém těle doutná vášeň pro dirt jump.

Pokud máš z první „mimocyklostezkové“ výpravy s dítětem obavy, vezmi ho předtím na nějaký pumptrack, kde si natrénuje kopečky a ostřejší zatáčky a pořádně si zařádí(te).

Cíl mise

Hlavním úkolem cyklovýletů s dětmi je seznámit je s tím, jak se kolo v různém terénu a situacích chová, a odbourat případný prvotní strach (tvůj i dítěte). Nepřeceňuj, ale ani nepodceňuj jejich výdrž, síly a schopnosti. Jedině sebejistý cyklista, ať už malý, nebo velký, který má bike pod kontrolou, své výkony může posouvat na další levely.

Pokud už budeš mít s dítětem něco najeto, klidně spolu můžete nějaký cyklovýlet naplánovat i během letní dovolené. Stačí si zamluvit ubytování pro cyklisty, kde nebude problém s uskladněním kol. Ideální cyklodestinací je pro malé cyklisty například rovinaté Třeboňsko.